Η άσχημη οσμή ενός σκύλου είναι απωθητική για τους περισσότερους ανθρώπους. Όσο και αν αγαπάν κάποιοι τους σκύλους, η άσχημη μυρωδιά που μπορεί να έχουν, τους απωθεί από το να αποκτήσουν ένα σκύλο ή να μοιραστούν ώρες μαζί του, τόσο στο σπίτι όσο και σε εξωτερικούς χώρους ή στο αυτοκίνητο. Υποσυνείδητα λειτουργεί πάντα και η πίεση που ασκεί ο περίγυρος για τη μυρωδιά του σκύλου.

Οι δυσάρεστες οσμές που μπορεί να έχει ένας σκύλος είναι πολλές και ποικίλες, συμπεριλαμβανομένων την κακή αναπνοή, το μετεωρισμό του στομάχου, τις μυρωδιές που προκύπτουν από το απεριποίητο τρίχωμα ή από την επαφή του με τα περιττώματα.

Το να είναι ευτυχισμένος ένας σκύλος δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο εμείς τον αγαπάμε. Ο σκύλος είναι ένας ιδιαίτερα νοήμων οργανισμός και αντιλαμβάνεται το πόσο τον αποδέχεται το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που ζει. Φυσικά δεν μπορεί να αντιληφθεί  ότι μπορεί να μυρίζει άσχημα αλλά μπορεί να νοιώσει πολύ εύκολα τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων γύρω του. Συνεπώς είναι σημαντικό ο σκύλος μας να μυρίζει ευχάριστα για να αισθάνεται και εκείνος καλά και να νοιώθει αποδεκτός.

1. Το μπάνιο του σκύλου

1.1 Αρχικά προμηθευόμαστε ένα σαμπουάν για σκύλους. Για ένα σκύλο που έχει άσχημη μυρωδιά ή δεν έχει κάνει μπάνιο για αρκετό διάστημα ή φαίνεται βρώμικος, το μπάνιο είναι ένα καλό ξεκίνημα για την επίλυση του προβλήματος των οσμών. Αγοράζουμε ένα σαμπουάν που είναι σχεδιασμένο για να απαλλαγούμε από τις οσμές. Το να έχει και conditioner είναι προαιρετικό αλλά σίγουρα είναι θετικό. Αν ο σκύλος μας πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα πρέπει να ρωτήσουμε τον κτηνίατρό μας για το κατάλληλο φαρμακευτικό σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσουμε.

1.2 Βρέχουμε το σκύλο μας εντελώς. Ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού προχωράμε μέχρι το τέλος της ουράς. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό για το σκυλί μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει μουσκέψει σε όλο το τρίχωμα έως το δέρμα πριν από την εφαρμογή σαμπουάν.

1.3 Λούζουμε το σκύλο. Απλώνουμε το σαμπουάν στα χέρια μας. Ξεκινάμε να πλένουμε με σαπουνάδα από την κορυφή του λαιμού του σκύλου μας έως το τέλος της ουράς του. Σαπουνίζουμε εξωτερικά τα αυτιά του, τα πόδια, το στήθος, την κοιλιά και το υπόλοιπο του σώματος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε την επαφή με τα μάτια και τα αυτιά του σκύλου μας.

1.4 Ξεπλένουμε το σαμπουάν. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να πλύνουμε το σαμπουάν από το τρίχωμα του σκύλου. Και πάλι αποφεύγουμε την επαφή του νερού με τα μάτια, τα αυτιά ή τη μύτη.

1.5 Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία εάν χρησιμοποιούμε μεμονωμένο conditioner. Εάν το σαμπουάν μας έχει και conditioner προχωρούμε στο επόμενο βήμα.

1.6 Αφήνουμε το σκύλο μας να τιναχτεί. Στεκόμαστε πίσω για να μπορέσει να τινάξει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.

1.7 Στεγνώνουμε το σκυλί μας το συντομότερο δυνατόν. Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα, το σκουπίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Μερικά σκυλιά μπορεί να μας αφήσουν να χρησιμοποιήσουμε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά σε χαμηλή ένταση για να στεγνώσουμε το τρίχωμά τους. Η υγρή κακοσμία του σκύλου προκαλείται κυρίως από βακτήρια που τρέφονται με τα φυσικά έλαια του δέρματος ενός σκυλιού όπως και τόσα άλλα είδη βακτηρίων, που ευδοκιμούν σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό της οσμής είναι να το πλένουμε τακτικά και να το κρατούμε στεγνό όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ των μπάνιων. Προσοχή όμως γιατί εάν πλένουμε το σκύλο μας πάρα πολύ συχνά θα αφαιρέσουμε πάρα πολλά έλαια του δέρματος πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Πρέπει να ρωτήστε τον κτηνίατρό μας για συμβουλές για τη συχνότητα του μπάνιου, ανάλογα με το κλίμα, το μήκος των μαλλιών του σκύλου μας κλπ. Σημαντικό είναι να αποτρέψουμε το σκύλο μας από το να κυλιστεί κάτω μέχρι να στεγνώσει εντελώς διότι η υγρή γούνα του θα απορροφήσει εύκολα τις μυρωδιές.

1.8 Όταν ο σκύλος στεγνώσει μπορούμε να τον ψεκάσουμε με μια κολώνια για να έχει πιο ευχάριστη οσμή.


2. Ο καλλωπισμός του σκύλου μας

2.1 Καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας. Τα βρώμικα αυτιά είναι μια πηγή δυσάρεστων οσμών σκύλου. Χρησιμοποιώντας ειδικά μαντηλάκια καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας όταν φαίνονται βρώμικα αλλά όχι τόσο συχνά ώστε να προκαλέσουμε ερεθισμό. Σκουπίζουμε το αυτί όπου μπορούμε να δούμε κερί στο αυτί. Αν υπάρχει μια ισχυρή κακοσμία στο αυτί είναι πολύ πιθανό αν υπάρχει μια μόλυνση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κτηνίατρο με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι μολύνσεις αυτιών είναι συχνές σε σκύλους και συχνά συνοδεύουν τα προβλήματα του δέρματος στο σώμα του σκύλου. Αν τα αυτιά του σκύλου μας δείχνουν σημάδια λοίμωξης όπως κακοσμία, ερυθρότητα, οίδημα, ή πύον πρέπει να ελέγξουμε γενικότερα για προβλήματα του δέρματος. Οι λοιμώξεις του δέρματος και οι μολύνσεις των αυτιών συχνά προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα ή στο περιβάλλον όπως η γύρη. Ψεκάζουμε ελαφρά το διάλυμα στο αυτί του σκύλου και το τρίβουμε με κυκλική κίνηση. Τα σκυλιά συνήθως βρίσκουν το μασάζ στο αυτί. Τέλος, χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι βαμβάκι για να σκουπίσουμε απαλά οποιοδήποτε υγρό από την κοιλότητα του αυτιού. Καθ ‘όλη αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να ασκήσουμε καμία πίεση στο αυτί.

2.2 Επιλέγουμε τη βούρτσα που μας εξυπηρετεί. Βουρτσίζουμε ή χτενίζουμε το σκύλο μας καθημερινά. Αυτό θα αφαιρέσει κάποια από την βρωμιά και τα υπολείμματα που μπορεί να συμβάλουν στη δυσάρεστη μυρωδιά του σκύλου.

2.3 Καθαρίζουμε τα δόντια του σκύλου μας. Ένα βρώμικο στόμα οδηγεί σε κακή αναπνοή που είναι κακό για την υγεία και την οσμή του σκύλου μας. Θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου μας τακτικά και το ιδανικό θα ήταν σε καθημερινή βάση. Προμηθευόμαστε μια οδοντόβουρτσα για σκυλούς κατάλληλη για το μέγεθος του στόματός του σκύλου μας και μια οδοντόπαστα κατάλληλη για σκύλους (όχι ανθρώπινη οδοντόπαστα). Η οδοντόκρεμα σκύλου είναι συχνά αρωματισμένη με νόστιμες γεύσεις όπως βόειο κρέας ή πουλερικά. Κουνάμε απαλά τα χείλη του σκύλου μας προς τα πάνω ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα δόντια του. Βουρτσίζουμε όλα τα δόντια μέσα στο στόμα και τις δύο πλευρές του κάθε δοντιού για περίπου ένα λεπτό. Μερικά σκυλιά δεν συμπαθούν το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόβουρτσα και θα χρειαστεί εκπαίδευση. Ξεκινάμε με την οδοντόκρεμα σκύλου στο δάχτυλό μας, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι γάζας. Όταν το σκυλί μας είναι άνετα με αυτό, μετακινούμε προς τα πάνω στην οδοντόβουρτσα έτσι ώστε το σκυλί σας μπορεί να τη δεχθεί σταδιακά. Φροντίζουμε να έχουμε υπομονή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

3 Η μείωση του μετεωρισμού

3.1 Εξετάζουμε τη διατροφή του σκύλου μας. Αν ο σκύλος μας δεν έχει μια υγιεινή, φυσική διατροφή τότε η κακοσμία μπορεί να προκληθεί από την ανθυγιεινή διατροφή. Ελέγχουμε τι ταΐζουμε το σκυλί μας και τα συστατικά στη συσκευασία των τροφών για σκύλους. Πολλές τροφές σκύλων περιέχουν μια σειρά από ανθυγιεινά πρόσθετα που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους σκύλους. Ακόμα και τα σκυλιά που κάνουν μια “υγιή” διατροφή μπορεί να αναπτύξουν πεπτικά προβλήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να έχουν τροφικές αλλεργίες που προκαλούν μετεωρισμό. Μερικές λιχουδιές μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

3.2 Αλλάζουμε την τροφή του σκύλου μας από χαμηλής ποιότητας διατροφή σε καλύτερη ποιότητα. Πολλές τροφές περιέχουν συστατικά που είναι δύσπεπτα και μπορεί να είναι η αιτία της οσμής του σκύλου, προβλημάτων στο τρίχωμα, αερίων και την κακής αναπνοής του σκύλου. Μπορούμε να του προσφέρουμε τροφή υψηλής ποιότητας αλλά επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μετάβαση σε μια σπιτική διατροφή που είναι και πιο οικονομική λύση. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας σχετικά με την ποιότητα τροφίμων και τις συνταγές φαγητών για σκύλους. Αλλάζουμε το φαγητό του σκύλου μας σταδιακά. Ξεκινάμε προσθέτοντας λίγο από τη νέα τροφή στην παλιά τροφή σε κάθε γεύμα και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα μέχρι να καταργηθεί το παλιό φαγητό τελείως. Αν μετεωρισμός επιδεινώνεται κατά την αλλαγή των τροφίμων, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχουμε αλλάξει το φαγητό πάρα πολύ γρήγορα. Παρέχουμε μια πιο σταδιακή περίοδο μεταπήδησης μεταξύ των τροφίμων έτσι ώστε τα εντερικά βακτήρια να μπορούν να συνηθίσουν τη νέα τροφή. Μια καλή μεταβατική περίοδος είναι τρεις έως επτά ημέρες, μειώνοντας την παλιά τροφή από λίγο κάθε μέρα. Τα περισσότερα σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν προσθέσουμε κάτι στη διατροφή του σκύλου μας που περιλαμβάνει λακτόζη ο μετεωρισμός μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αφαιρούμε την πηγή λακτόζης και θα δούμε βελτίωση.  Το μη λιπαρό απλό γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια μπορεί να ωφελήσει κάποιους σκύλους. Συμβουλευόμαστε πρώτα τον κτηνίατρό. Βοηθάμε να λειτουργήσει το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας πιο αποτελεσματικά με την προσθήκη των δημητριακών ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι μαγειρεμένο. Καλύτερη πέψη σημαίνει καλύτερη αναπνοή του σκύλου και λιγότερος μετεωρισμός. Σταματάμε να του δίνουμε αποφάγια. Η ποικιλία των τροφίμων από το τραπέζι δεν είναι ιδανική για τη διατροφή του σκύλου μας και μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή και τον μετεωρισμό καθώς και στη μη ισορροπημένη διατροφή.

3.3 Δεν αφήνουμε το σκύλο μας να φάει από τα σκουπίδια. Αν αυτό συμβαίνει πρέπει να λάβουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε καθώς το σκυλί μας μπορεί να φάει ακατάλληλα ή ακόμα και χαλασμένα τρόφιμα τα οποία μπορεί να καλύπτονται από κολλώδεις ουσίες.

3.4 Ασκούμε το σκυλί μας τακτικά. Το περπάτημα, το τρέξιμο, και το παιχνίδι είναι καλοί τρόποι για τη μείωση του μετεωρισμού, ενθαρρύνοντας την κίνηση του εντέρου.

4 Η πρωκτική καθαριότητα

4.1 Πηγαίνουμε για εξέταση το σκύλο μας στον κτηνίατρο εάν πιστεύουμε ότι η δυσάρεστη μυρωδιά του σκύλου μας μπορεί να προέρχονται από τους πρωκτικούς αδένες του. Αυτός θα είναι σε θέση να μας απαντήσει αν έχει μολυνθεί.

4.2 Μαθαίνουμε να αδειάζουμε τους πρωκτικούς αδένες. Αν ο κτηνίατρος συμπεράνει ότι πρωκτικοί αδένες του σκύλου μας έχουν πρόβλημα θα πρέπει να μας δείξει πώς να τους αδειάζουμε σωστά και με ασφάλεια.

4.3 Εξετάζουμε πιθανά ψυχολογικά ζητήματα. Αν ο σκύλος μας απελευθερώνει τις εκκρίσεις όταν ανησυχεί, ενθουσιάζεται ή φοβάται μπορεί να υπάρχουν κάποια ψυχολογικά ζητήματα που χρειάζεται να παρακολουθήσουμε. Μιλάμε με τον κτηνίατρό για να ανιχνεύσουμε την προέλευση της συμπεριφοράς του σκύλου. Μπορεί να είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα, βοηθώντας το σκύλο μας να αισθανθεί πιο ήρεμα μέρα με την ημέρα.

5 Ο καθαρισμός των στρωμάτων του σκύλου μας

5.1 Πλένουμε ή αλλάζουμε συχνά το κρεβάτι του σκύλου. Κρατώντας κρεβάτι του σκύλου μας καθαρό και απαλλαγμένο από τους ψύλλους και τις ακαθαρσίες θα βοηθήσει να διατηρήσουμε μια μυρωδιά φρεσκάδας στο σκύλο. Επίσης φροντίζουμε να πλένουμε όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ όπως τα ρούχα, τις πετσέτες, τις κουβέρτες του. Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ένα μη αρωματικό απορρυπαντικό ρούχων ή καθόλου απορρυπαντικό. Οι σκύλοι μυρίζουν τα πράγματα πολύ πιο έντονα από τους ανθρώπους. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μαλακτικά υφασμάτων καθώς μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του σκύλου μας και είναι συνήθως πολύ αρωματικά.

5.2 Στεγνώνουμε απαραιτήτως το πλυμένο κρεβάτι, στρώμα ή κουβέρτα στο στεγνωτήριο (μόνο σε χαμηλό πρόγραμμα) ή στον ξηρό αέρα και στον ήλιο.

5.3 Καθαρίζουμε τα είδη που δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο όπως το κλουβί του σκύλου μας, την τσάντα μεταφοράς, το κρεβάτι που δεν πλένεται ή ένα μεγάλο κρεβάτι. Θα πρέπει να ξεπλένονται στο χέρι. Αν είναι πολύ βρώμικα τα τρίβουμε χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή οδοντόβουρτσα και ένα ήπιο βιοδιασπώμενο σαπούνι πιάτων.

5.4 Χρησιμοποιούμε ειδικό αποσμητικό χώρου για σκύλους. Ένα εγκεκριμένο προϊόν απόσμησης για κατοικίδια θα εξαφανίσει όλες τις μυρωδιές στο κρεβάτι και το στρώμα και γενικότερα στους χώρους τους. Ειδικότερα για τα είδη που δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο το αποσμητικό χώρου κατοικιδίων είναι αναγκαίο.

Δείτε ακόμη …