Τι προβλήματα μπορεί να φέρει η άνοιξη στο σκύλο σας! Η Άνοιξη είναι μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Η Φύση «ξυπνά», τα δέντρα ανθίζουν, τα κλαδιά τους αρχίζουν να γεμίζουν και πάλι με φύλλα, τα λουλούδια σκορπούν το άρωμά τους παντού και όλα μοιάζουν να γεννιούνται από την αρχή. Όμως προσοχή! Τα αγαπημένα μας κατοικίδια πρέπει να προφυλαχθούν από τις  δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Οι κυριότεροι εχθροί του σκύλου, με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι τα τσιμπούρια, οι  σκνίπες, οι  ψύλλοι και τα  κουνούπια. Πρέπει λοιπόν  να προστατέψουμε τους φίλους μας, από τους ενοχλητικούς επισκέπτες.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

-Τα τσιμπούρια είναι εύκολα στον εντοπισμό τους,  αλλά δεν πρέπει να αφαιρούνται με το χέρι αφού με το τράβηγμα, μένουν οι δαγκάνες μέσα και δημιουργούνται μικρά ή μεγαλύτερα οζίδια που προβάλουν στο δέρμα του ζώου. Επίσης  μεταδίδουν δύο πολύ επικίνδυνες ασθένειες, την ερλιχίωση και την πιροπλάσμωση. Πρόκειται για ασθένειες του αίματος οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως είναι θανατηφόρες.

– Οι ψύλλοι που πολλαπλασιάζονται σε απίστευτους ρυθμούς ευθύνονται για την αλλεργική εκ ψυλλιάσεως δερματίτιδα. Ο ψύλλος εκκρίνει ένα είδος σάλιου που σκοπό έχει να χαλαρώσει το φραγμό της επιδερμίδας. Σε αυτό το σάλιο τα περισσότερα κατοικίδια αντιδρούν με φαγούρα και ερύθημα – κοκκινίλα. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η κατάσταση οδηγεί στο ξέσπασμα μιας αλλεργικής δερματίτιδας που αν δεν προσεχθεί, καταλήγει σε πυώδη δερματίτιδα από μια ορισμένη περιοχή του δέρματος σε όλο το σώμα. Το τρίχωμα αρχίζει να αραιώνει και σύντομα πέφτει αφήνοντας ολόκληρες περιοχές κενές και πληγωμένες.

-Διάφορα ζωύφια, όπως σκνίπες, κουνούπια, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στους φίλους μας. Ένα από αυτά είναι να μολυνθούν από τη  λεϊσμανίαση (καλά-αζάρ), μια ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένης θηλυκής σκνίπας, που αναζητεί το αίμα καθώς της είναι απαραίτητο για την ωοτοκία της. Μιαν άλλη  ασθένεια, εύκολα μεταδιδόμενη με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, είναι η διροφιλαρίωση ή αλλιώς Heart Worms,  και πλήττει κυρίως τα  κυνηγόσκυλα και σκυλιά που κινούνται σε περιοχές με έλη και με βάλτους.

Οι λύσεις στην αγορά ποικίλουν. Προστατέψτε το σκυλάκι σας από νωρίς, μια και αντιλαμβάνεται την αύξηση της θερμοκρασίας πιο γρήγορα από εμάς.

Να μερικοί τρόποι που θα βοηθήσουν το σκύλο σας να μείνει μακριά από τα ανελέητα εξωπαράσιτα.

Αρχικά μπορείτε να προμηθευτείτε αντιπαρασιτικά λουριά, τα οποία φοριούνται  στο λαιμό του κατοικίδιου. Η διάρκεια ζωής τους ποικίλει από 3 έως 6 μήνες και προστατεύουν για αυτό το διάστημα από τα εξωπαράσιτα. Αρκετά από αυτά καθίστανται ανενεργά με τη διαβροχή είτε στη θάλασσα είτε στο μπάνιο του ζώου γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται ώστε να μη βραχούν. Η κατάποσή τους είναι τοξική απειλή για το κατοικίδιο γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά ώστε να μην μπορεί το ζώο να τα μασουλήσει. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το κολάρο μπορεί να προστατέψει μια μεσαίου μεγέθους φυλή σε όλη την έκταση του σώματός της, δεν μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο σε μεγαλόσωμες πολύ τριχωτές ή γιγαντόσωμες φυλές.

Επίσης πολύ αποτελεσματικές και εύχρηστες,  είναι οι ειδικές επιδερμικές αμπούλες σε μορφή διαλύματος, οι οποίες απλώνονται στο κατοικίδιο και το προστατεύουν για περίπου 4 με 5  εβδομάδες. Η κατανομή στο σώμα γίνεται μέσω του υποδόριου λίπους, γι΄αυτό προσέξτε τις περιοχές που είναι φτωχές σε λίπος.

Η τρίτη μέθοδος, πιο διαδεδομένη και οικονομική,  είναι το σπρέι. Έχει διάρκεια προστασίας ένα περίπου μήνα, αλλά είναι λίγο δύσκολο στην εφαρμογή, ώστε να καλυφθεί όλο το σώμα του σκύλου.

Στο εμπόριο επίσης κυκλοφορούν ειδικά αντιπαρασιτικά σκευάσματα, για το λούσιμο του σκύλου, Είναι εξαιρετικά τοξικά και χρειάζεται πολύ προσοχή, τόσο στην εφαρμογή, όσο και στην αποφυγή κατάποσης τους. Επίσης κάποιες αντιπαρασιτικές σκόνες σε μορφή πούδρας, μπορούν να βοηθήσουν, με λιγότερο ίσως αποτελεσματικό τρόπο, διότι δεν διεισδύουν στην επιδερμίδα, αλλά καλύπτουν επιφανειακά το τρίχωμα, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Ακόμα κυκλοφορούν στο εμπόριο και  χάπια, τα οποία  δημιουργούν κάποιου είδους οσμή στο σκύλο, που απομακρύνει τα εξωπαράσιτα. Τέλος, εφ΄όσον όλες οι παραπάνω λύσεις, δε φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε αντιπαρασιτικές ενέσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν με πολύ προσοχή,  ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και ο δραματικός κνησμός που προκαλεί η λάθος έγχυση.

Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε εγκαίρως μία ανάλογη κατάσταση, χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο την τελευταία στιγμή. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που θα σας δώσει την σωστή διάγνωση για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και των τυχόν ασθενειών, ώστε τα ζωάκια σας να είναι πάντα χαρούμενα και να απολαμβάνουν όλες τις ομορφιές της άνοιξης.

Δείτε ακόμη …