Πρέπει οι σκύλοι να φοράνε ρούχα; Κάθε μέρα που περνά συναντάμε στο δρόμο μας και στον κύκλο μας όλο και περισσότερους σκύλους ντυμένους με ρούχα. Υπάρχει ένας τεράστιος ανθρώπων που θεωρούν αναγκαίο το να φοράνε οι σκύλοι ρούχα και σίγουρα έχουν σημαντικά επιχειρήματα για να το πιστεύουν αυτό.

Ενώ κάποιος αρχικά θα μπορούσε να είναι ανήσυχος και διστακτικός στην ιδέα του να ντύσει ένα σκυλί, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έχει δει το σκύλο του να τρέμει έντονα όταν έχει εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Επίσης σίγουρα κάποιος θα παρατηρήσει ότι ο σκύλος του φέρεται παράξενα μετά το κούρεμα. Παρόλα αυτά μπορεί να διστάζει να βάλει ρούχα στο σκύλο φοβούμενος ότι μπορεί να φανεί ως μια ακραία κίνηση ακόμη και αστεία. Και όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί αν είμαστε προσεκτικοί ο σκύλος δεν πρόκειται να πάθει κάτι κακό.

Σίγουρα, τα σκυλιά είναι εξοπλισμένα με δικό τους φυσικό σύστημα τριχώματος για να μπορούν να ζεσταίνονται όμως μερικά σκυλιά έχουν ελαφρύτερα στρώματα της γούνας από τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολλοί σκύλοι δεν είναι γενετικά κατάλληλοι για τα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να βρίσκονται και να ζουν. Έτσι, το σκυλί μας μπορεί στην πραγματικότητα να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα με τις χειμερινές θερμοκρασίες εξίσου ίσως άβολα όπως θα αισθανόμασταν εμείς εάν βρισκόμασταν έξω χωρίς ρούχα.

Ένα πουλόβερ ή μπουφάν μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια των κρύων εποχών, ειδικά αν ο σκύλος μας είναι απρόθυμος να βγει έξω στο χιόνι, ένα ρουχαλάκι θα τον ανακουφίσει. Επίσης εάν έχουμε την τάση να μην χρησιμοποιούμε καλοριφέρ το χειμώνα και προτιμούμε να ζεσταθούμε με περισσότερες κουβέρτες και ζακέτες θα πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα και στο σκύλο μας.

Το πώς ο οργανισμός ενός σκύλου μπορεί να τον κρατά ζεστό μπορεί να εξαρτάται από τη φυλή, το μέγεθός του, ακόμα και την ηλικία του. Εάν δεν διαθέτει πυκνό τρίχωμα θα πρέπει να κουρνιάζει και να κουλουριάζεται συνεχώς για τη διατήρηση της θερμότητας. Φυλές με μικρότερο και ελαφρύτερο σώμα, toys ή φυλές με ελάχιστο τρίχωμα μπορούν να επωφεληθούν από ένα ζεστό πουλόβερ για σκύλους ώστε να μπορούν να βγουν με ευχαρίστηση έξω ή να νοιώθουν όμορφα μέσα στο σπίτι. Ένα ρούχο μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά ώστε να αισθάνεται ο σκύλος μας ευεξία.

Φυσικά η μικρή και λεπτή τρίχα δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για τη χρήση ρούχων για σκύλους. Στα σκυλιά που κουρεύονται συχνά όπως τα κανίς στα οποία μπορεί οι ιδιοκτήτες να θέλουν να κρατήσουν το τρίχωμα υγειές θα πρέπει να προσφέρουν ένα πουλόβερ για να τους προστατεύσει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτι που έχει επισημανθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια είναι ότι όλο και περισσότεροι groomers επιβάλουν το να φορέσει ο σκύλος ένα ρουχαλάκι έστω και ένα ελαφρύ φανελάκι ακόμα και εαν ο καιρός δεν είναι κρύος. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουν ότι ο σκύλος αισθάνεται ανασφάλεια και νοιώθει άβολα καθώς δεν είναι στη φύση του να κυκλοφορεί χωρίς το τρίχωμα που του προσφέρει η ράτσα του. Ένα ρουχαλάκι έστω και ελαφρύ τον κάνει να μην αντιλαμβάνεται τόσο έντονα την απώλεια ενός ζωτικού για την υγεία του κομμάτι του οργανισμού του και έτσι είναι πιο ήρεμος.

Επίσης τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά με ασθενέστερα ανοσοποιητικά συστήματα και τα σκυλιά με ασθένειες που εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιεινού τριχώματος (νόσος του Cushing, υποθυρεοειδισμού) χρειάζονται μια επιπλέον πηγή για τη ζεστασιάς και αυτό μπορεί να παρέχεται εύκολα από ένα πουλόβερ ή άλλο ρούχο ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Αντίθετα τα μεγαλύτερα σκυλιά με πυκνό τρίχωμα δεν έχουν ανάγκη για πρόσθετη ζεστασιά και θα τους ήταν δυσάρεστο αν ήταν αναγκασμένα να φορούν χοντρά ρούχα που θα μπορούσαν να φέρουν το σώμα τους σε φυσική υπερθέρμανση. Η γούνα τους είναι ήδη γενετικά σχεδιασμένη για να τα προστατεύει από τις ακραίες χειμερινές θερμοκρασίες. Οι φυλές όπως το Σιβηρικό Χάσκυ, το Μάλαμουτ Αλάσκας και του Αγίου Βερνάρδου είναι εξαιρετικά παραδείγματα των σκύλων που αντέχουν σε  χαμηλές θερμοκρασίες ενώ τα Τσιουάουα, λαγωνικά Grayhound  πολλά τεριέ και pinscher είναι καλά παραδείγματα φυλών που χρειάζονται επιπλέον πηγές θερμότητας όπως τα ρούχα.

Πώς επιλέγουμε το σωστό ρούχο; Θα πρέπει να κοιτάξουμε το υλικό ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου. Τα μάλλινα είναι τα πιο ζεστά ενώ τα βαμβακερά προτείνονται για σκύλους που χρειάζονται μια ελάχιστη επιπλέον ζεστασιά. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε το πόσο συχνά θέλουμε να το πλένουμε. Συνήθως ιδανικά θεωρούνται τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από τη μίξη μαλλιού, ακρυλικού και βαμβακιού διότι είναι πιο ανθεκτικά στο πλύσιμο και δεν δημιουργούν φαγούρα όπως συμβαίνει με τα ολόμαλλα.

Ακριβώς όπως θα μετρήσουμε το δικό μας λαιμό, το στήθος και τη μέση μας πριν από την αγορά ενός ρούχο έτσι πρέπει να μετρήσουμε και το σκύλο μας για την εξασφάλιση της βέλτιστης προσαρμογής. Πρέπει το ρούχο να εφαρμόζει έτσι ώστε να μην μπορεί εύκολα να το δαγκώνει, να μην ακουμπά στο έδαφος αλλά και να είναι άνετο για να μην είναι στενό και να μην τον πνίγει. Οι πιο σημαντικές περιοχές για τη μέτρηση είναι γύρω από το λαιμό, γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του θώρακα και η ράχη (η απόσταση από το λαιμό έως το σημείο που ξεκινά η ουρά). Μια μεζούρα είναι το ιδανικό βοήθημα για τη μέτρηση αλλά και εάν δεν υπάρχει μεζούρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σχοινί ή κορδόνι και κατόπιν να μετρήσουμε με ένα χάρακα την έκταση που έλαβε χώρο. Όποιος γνωρίζει να πλέκει είναι ώρα να πάρει το βελονάκι και να αναλάβει το πλέξιμο ή μπορούμε να το ζητήσουμε από κάποιον δικό μας άνθρωπο.

Τα σκυλιά πραγματικά δεν νοιάζονται για το χρώμα ή το στυλ των ρούχων που θα τα ντύσουμε. Όμως το σκυλί μας θα αγαπήσει την προσοχή που του δείχνουμε βάζοντας του ρούχα όπως επίσης θα λατρέψει όσους μας σταματάνε στο δρόμο και το θαυμάζουν όταν φορά ένα μοδάτο ρουχαλάκι. Γιατί στο τέλος όλων οι σκύλοι έχουν και εκείνοι τη δική τους προσωπικότητα, θέλουν να γίνονται αποδεκτοί από το γύρω κοινωνικό σύνολο και αντιλαμβάνονται πότε κάποιος τους θεωρεί σημαντικούς, ενδιαφέροντες και αξιαγάπητους. Και σε εμάς και στους σκύλους μας αρέσει να αρέσουμε!

Δείτε ακόμη …