Όταν καλωσορίζουμε στο σπίτι μας το νέο γατάκι είναι μια συναρπαστική στιγμή για εμάς και την οικογένειά μας. Πριν επιλέξουμε το γατάκι πρέπει να γίνει κάποια ουσιαστική προετοιμασία προκειμένου να είναι το σπίτι μας έτοιμο για τη νέα άφιξη.

Μόλις πήρα γάτα. Τι χρειάζομαι και τι πρέπει να κάνω για να είναι ευτυχισμένη μαζί μου;

Α. Προετοιμασία του χώρου
Είναι σαν να μπαίνει στο χώρο μας ένα μικρό μωρό ή ένα μικρό παιδί και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σπίτι μας είναι κατάλληλο και ακίνδυνο. Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε.

1. Έλεγχος εσωτερικών φυτών
Ακόμη και τα απλούστερα πράγματα, όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι θανάσιμα τοξικά για ένα γατάκι. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κάθε είδος φυτού μέσα στο σπίτι δεν είναι δηλητηριώδες για εκείνο αλλιώς θα πρέπει να το απομακρύνουμε.

2. Ήσυχος χώρος για την προσαρμογή
Καλό είναι να προετοιμαστεί ένα δωμάτιο, το οποίο δεν είναι πολύ θορυβώδης για την νέα άφιξη μας. Μπορεί η αίσθηση του νέου περιβάλλοντος να είναι λίγο συντριπτική για ένα γατάκι που αφήνοντας τη μητέρα του και έρχεται σε ένα θορυβώδες σπίτι γεμάτο άλλα ζώα και τα παιδιά.

3. Μετακίνηση πολύτιμων στολιδιών
Τα γατάκια είναι πολύ παιχνιδιάρικα και λίγο αδέξια και αναγκαίο θα είναι να μετακινηθούν τα βάζα ή τα μπιμπελό που τοποθετούνται σε μέρη όπου μπορούν να ανατραπούν κατά λάθος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Β. Προμήθεια αξεσουάρ φροντίδας.
Αφού προετοιμάσουμε στο σπίτι μας, πρέπει να προμηθευτούμε τα αναγκαία αξεσουάρ που θα κρατήσουν τη γάτα περιποιημένη και ευτυχισμένη.

1. Αμμολεκάνη και σκουπάκι απορριμμάτων
Είναι απαραίτητο να προμηθεύτούμε μια λεκάνη και ένα σκουπάκι για να μάθει να απομονώνει τις ακαθαρσίες.  Καλό θα ήταν να διαθέτει εξωτερικό περίβλημα για να αποτρέπεται το σκόρπισμα της άμμου και των απορριμμάτων. Η αμμολεκάνη θα πρέπει να μην είναι πολύ βαθιά εάν τα πόδια της γατούλας μας δεν είναι τόσο μακριά ακόμα. Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο προϊόν απόσμησης για κατοικίδια ή εναλλακτικά μαγειρική σόδα από κάτω από την άμμο.

2. Μπολ φαγητού και νερού
Είναι σημαντικό για το γατάκι μας να έχει τα δικά του δοχεία φαγητού και νερού, ακόμη και αν έχουμε άλλα ζώα στο σπίτι ήδη. Υπάρχουν μεγάλες επιλογές πλαστικών και μεταλλικών μπολ. Τα πλαστικά είναι εύκολο να διατηρούνται καθαρά και μπορούν να αντικαθίστανται τακτικά. Είναι ζωτικής σημασίας να καθαρίσουμε τα μπολ από το γατάκι μας σωστά μετά από κάθε γεύμα αλλά δεν θα πρέπει χρησιμοποιούμε επιβλαβή προϊόντα καθαρισμού, όπως χλωρίνη, η οποία είναι τοξική για τα γατάκια. Το απλό σαπούνι και ζεστό νερό θα είναι ιδανικά, ειδικά αν δεν αφήνουμε το φαγητό να ξεραθεί. Το γατάκι μας χρειάζεται συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εάν εργαζόμαστε πολλές ώρες της ημέρας τότε πρέπει να έχουμε μεγαλύτερα ή περισσότερα μπολ νερού.

3. Κρεβάτι γάτας
Παρέχοντας ένα ειδικό κρεβάτι ή μια φωλιά στο γατάκι μας με τη δική κουβέρτα και το παιχνίδι του θα το βοηθήσουμε να νιώσει θαλπωρή στο νέο σπίτι του. Υπάρχουν πολλά κρεβάτια για να επιλέξουμε. Ακόμα και ένα κουτί από χαρτόνι με ένα άνοιγμα είναι καλύτερο από το μην έχει κανένα δικό του χώρο. Στην αρχή θα νοιώθει ανασφάλεια για δεν θα πρέπει να  εκπλαγούμε αν το γατάκι μας προτιμά να κοιμάται με εμάς τη νύχτα. Μπορεί να του είναι δύσκολο στην αρχή να συνηθίσει να κοιμάται μόνο του αλλά δίνοντάς τους μια ασφαλή φωλιά και ένα μαλακό παιχνίδι μπορεί να βολευτεί πιο γρήγορα στο δικό του χώρο.

4. Παιχνίδια
Το γατάκι μας χρειάζεται μια ποικιλία από παιχνίδια για να παίξει, να είναι απασχολημένο και να ασκείται. Μπορούμε να αγοράσουμε παιχνίδια κατάλληλα για γατάκια από εξειδικευμένα καταστήματα κατοικίδιων ζώων αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξουμε δικά μας παιχνίδια χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως μπάλες του πινγκ πονγκ, κορδέλες και φτερά.

5. Ονυχοδρόμιο
Αν το γατάκι μας δεν πρόκειται να βρεθεί στον εξωτερικό χώρο, τότε θα πρέπει προμηθευτούμε ένα ονυχοδρόμιο. Όλες οι γάτες πρέπει να ακονίζουν τα νύχια τους και για να προστατέψουμε τους καναπέδες και τις κουρτίνες μας από την καταστροφή, το ονυχοδρόμιο είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

6. Τσάντα μεταφοράς
Επειδή θα πρέπει να επισκεπτόμαστε με το γατάκι μας τον κτηνίατρο για εξετάσεις και εμβολιασμούς αξίζει να επιλέξουμε μια πρακτική και αξιόλογη τσάντα μεταφοράς η οποία θα μας είναι συχνά χρήσιμη.

7. Τροφή για γάτες
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ταΐσουμε τη γάτα μας, και τα γατάκια έχουν ευαίσθητο στομάχι που απαιτεί ειδική τροφή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αγοράσει το κατάλληλο φαγητό για την ηλικία του (το οποίο μπορείτε να καθορίσουμε με τον κτηνίατρό μας). Δεν θα πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να δώσουμε στο γατάκι μας αγελαδινό γάλα για να ξεδιψάσει γιατί είναι πιθανό να του προκαλέσει στομαχόπονο. Το νερό είναι αρκετό για να το κρατήσει σε φόρμα και υγιές.

 

Γ. Βοηθάμε το γατάκι μας να νοιώσει σαν στο σπίτι του
Όταν φτάσουμε στο σπίτι με το πανέμορφο νέο γατάκι μας, αυτό μπορεί να είναι λίγο ανήσυχο για μερικές ημέρες. Πρέπει να θυμάστε ότι έχει απομακρυνθεί από τη μαμά και τα αδέλφια του και η ζωή σε ένα νέο σπίτι μπορεί να είναι τρομακτική. Οπότε πρέπει να σκεφτούμε τα εξής για να την κάνουμε πιο άνετη:

1. Το περιορίζουμε σε ένα δωμάτιο
Για τις λίγες πρώτες ημέρες να κρατήσουμε το γατάκι μας σε ένα δωμάτιο με όλα τα απαραίτητα εκεί όπως το νερό, τα τρόφιμα, την αμμολεκάνη, τα παιχνίδια και το κρεβάτι. Αυτό θα του δώσει χρόνο για να προσαρμοστεί στους νέους ήχους και τις μυρωδιές του σπιτιού μας.

2. Κρατάμε τα πράγματα του καθαρά
Τα γατάκια καθοδηγούνται από τα φυσικά ένστικτα να είναι καθαρά γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να πλένουμε τα μπολ τους σωστά και να κρατάμε το αμμοδοχείο τους φρέσκο και καθαρό. Δεν θα τρώει εύκολα από ένα βρώμικο μπολ και δεν θα χρησιμοποιεί μια βρώμικη τουαλέτα.

3. Το κρατάμε ζεστό το βράδυ
Αν κάνει κρύο το βράδυ τότε μπορούμε να αφήσουμε για κάποια ώρα στο κρεβάτι ή τη φωλιά ένα μπουκάλι ζεστό νερό κλεισμένο με ασφάλεια για να ζεσταθεί το κρεβάτι της γατούλας μας πριν πάει για ύπνο. Κάποιες φορές ρολόι με κτύπο τη χαλαρώνει και προσομοιώνει τον κτύπο της καρδιάς της μητέρας της.

4. Απομακρύνουμε τα ζωηρά παιδιά
Για τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να μην φέρουμε το γατάκι σε επαφή με παιδιά που μπορεί να είναι ζωηρά ή μπορεί να το τρομάξουν από απροσεξία ή από ενθουσιασμό. Θα πάρει λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί με τα νέα μέλη της οικογένειάς μας και δεν θέλουμε να η πρώτη επαφή του να είναι μια κακή εμπειρία. Αν έχουμε αλλά ζώα στο σπίτι πρέπει και αυτά να παρακολουθούνται.

Έτσι θα απολαύσουμε τις θαυμάσιες στιγμές με το νέο γατάκι μας και θα του δώσουμε με αφθονία αγάπης, στοργή και παιχνίδι έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια ευτυχισμένη και υγιής γάτα που η οικογένειά μας θα αγαπήσει και όλοι θα τη λατρεύουν.

Δείτε ακόμη …