Είναι αξιαγάπητο να βλέπουμε το σκύλο μας να γυρίζει περήφανος παίζοντας στο χιόνι. Ωστόσο το κρύο το χειμώνα μπορεί να είναι επικίνδυνο για εκείνον και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θανατηφόρο. Ας δούμε 10 συμβουλές που θα τον προστέψουν από το κρύο και τους χειμερινούς κινδύνους.

1. Δεν ξεχνάμε το πουλόβερ του
Το ότι ο σκύλος είναι καλυμμένος με γούνα, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι φτιαγμένη για έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες ούτε ότι ο σκύλος μας δεν κρυώνει. Τα περισσότερα σκυλιά, ειδικά εκείνα με μικρότερη γούνα και εκείνα που η κοιλιά τους είναι χαμηλά στο έδαφος, είναι επιρρεπή σε κρυοπαγήματα και σε υποθερμία αν δεν είναι σωστά προστατευμένα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά ρούχα, πουλόβερ και παλτά για τους σκύλους που μπορούν να βοηθήσουν επιμηκυνθεί ο χρόνος που ο σκύλος μας μπορεί να είναι εκτεθειμένος σε συνθήκες έντονου ψύχους. Ντύνουμε το σκυλί μας με ένα αδιάβροχο μπουφάν ή παλτό για τις ημέρες που χιονίζει και με ένα πουλόβερ τις ημέρες που κάνει κρύο αλλά δεν βρέχει.

2. Κρατάμε το σκύλο μας μέσα όταν έχουμε τη δυνατότητα
Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε το σκύλο μας ασφαλή από το βαρύ χειμώνα είναι να τον κρατήσουμε μέσα στο σπίτι όσο μπορούμε περισσότερο. Όταν λείπουμε για εργασία και ανησυχούμε για την παραμονή στο σπίτι, επιλέγουμε ένα ασφαλές δωμάτιο, με όσο το δυνατόν λιγότερα επικίνδυνα αντικείμενα. Επίσης αφήνουμε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση έτσι ώστε να υπάρχει κάποιος θόρυβος για να τον κρατήσει σε ηρεμία.

3. Κάνουμε μικρότερες βόλτες
Ανάλογα με την υγεία και την ηλικία του σκύλου μας, ίσως να χρειαστεί να συντομεύσουμε τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας μας. Τα σκυλιά με παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να υποστούν βλάβη από την εισπνοή του ψυχρού αέρα. Επίσης, εάν ο σκύλος μας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πάσχει από αρθρίτιδα, ο κρύος αέρας μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις του σκληρές και αυτό είναι επώδυνο. Περιορίζουμε  το χρόνο της βόλτας στα 10 λεπτά, ή ακριβώς όσο είναι αρκετό για να εκπληρώσει τις ανάγκες του. Αντί για μια μεγάλη βόλτα, δοκιμάζουμε ασκήσεις που μπορούμε να του κάνουμε σε εσωτερικούς χώρους.

4. Προσέχουμε το τζάκι
Αν έχουμε τζάκι  ο σκύλος μας θα απολαύσει τη ζωηρή φωτιά, τόσο πολύ έτσι ώστε να προσπαθήσει να βρεθεί πολύ κοντά. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μια σήτα σ το τζάκι για να αποτρέψουμε το καψάλισμα της γούνας και επώδυνα εγκαύματα. Η ιδανική απόσταση είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από τη φωτιά. Εάν χρησιμοποιούμε μια φορητή σόμπα, παρακολουθούμε το σκύλο μας όταν είναι σε χρήση ή τον κρατάμε σε άλλο δωμάτιο.

5. Προσέχουμε τα κρυοπαγήματα
Τα αυτιά, η μύτη, η ουρά και τα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όταν η θερμοκρασία πέφτει. Τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να κρατήσουν ζεστό το αίμα στο κέντρο του σώματος, κόβοντας έτσι το αίμα στα άκρα. Αυτό προκαλεί σοβαρή βλάβη στους ιστούς εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Αν υποψιαστούμε ότι ο σκύλος μας έχει κρυοπαγήματα, τον πάμε αμέσως σε ένα ζεστό χώρο και τον τυλίγουμε με κουβέρτες. Δεν του ρίχνουμε ζεστό νερό και δεν τρίβουμε την πληγείσα περιοχή γιατί μπορεί να προξενήσουμε χειρότερη ζημία. Πηγαίνουμε αμέσως το σκύλο μας στον κτηνίατρο.

6. Αυξάνουμε την τροφή τον χειμώνα
Στις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες το σώμα του σκύλου μας εργάζεται πιο σκληρά για να κρατηθεί ζεστό, ειδικά όταν ο σκύλος βρίσκεται για πολύ χρόνο έξω. Αυξάνουμε την ποσότητα της τροφής που ταΐζουμε το σκύλο μας κατά 25 έως 50 τοις εκατό όταν περνά αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, αν σκύλος μας παραμένει σε εσωτερικούς χώρους οπότε και η άσκηση είναι μειωμένη τότε μπορεί να μην είναι τόσο αναγκαία η αύξηση.

7. Προστατεύουμε τα ευαίσθητα πέλματα των ποδιών
Οι πατούσες του σκύλου μας είναι πολύ ευάλωτες στο κρύο καθώς και το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που πετιούνται στους δρόμους για να αποτραπεί ο παγετός του χειμώνα συσσωρεύονται στο κρύο έδαφος. Πάντα σκουπίζουμε τα πόδια του σκύλου μας όταν προέρχεται από μια χιονισμένη βόλτα σε περίπτωση που απορρόφησαν αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές. Καθαρίζουμε το χιόνι από το ανάμεσα στα δάκτυλα του σκύλου μας και εξετάζουμε τις πατούσες για γρατζουνιές ή κοψίματα. Του φοράμε και παπουτσάκια όταν διαπιστώσουμε ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα παραπάνω.

8. Προσέχουμε για αντιψυκτικά

Τα αντιψυκτικά έχουν οσμή και γεύση αρκετά δελεαστικές για τα ζώα. Έχουν μια γλυκιά γεύση που είναι θανατηφόρα, όταν προσλαμβάνεται από τον οργανισμό τους. Χρειάζονται μόνο μερικές κουταλιές της σούπας ενός εξαιρετικά τοξικού αντιψυκτικού για να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ενός ζώου. Προσέχουμε στο δρόμο για πεταμένες συσκευασίες αντιψυκτικών ή για κηλίδες ενώ το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στο σπίτι μας.

9. Του παρέχουμε καταφύγιο
Αν χρειάζεται να αφήσουμε το σκύλο σας έξω στο κρύο του παρέχουμε ένα ασφαλές, ζεστό καταφύγιο – όπως ένα σπίτι σκυλιών – για να τον κρατήσουμε ζεστό και να μην κρυώνει. Προσθέτουμε κουβέρτες για να είναι ζεστό και άνετο, και βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν διαρροές στην οροφή. Ο σκύλος μας είναι επιρρεπής σε υποθερμία αν το νερό ή το χιόνι διαρρεύσουν μέσα.

10. Τον κρατάμε στεγνό
Η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου μας θα μειωθεί σημαντικά εάν γούνα του είναι υγρή έτσι είναι σημαντικό να τον κρατήσουμε στεγνό. Φυλάμε πολλές πετσέτες για να στεγνώσει το σκύλο μας μετά από βόλτες στο χιόνι. Αν ο σκύλος μας έχει ρίγος ή είναι πολύ κρύος, ζεσταίνουμε μια πετσέτα στο στεγνωτήριο και την τυλίγουμε γύρω από το σώμα του. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η πετσέτα δεν είναι πολύ ζεστή όταν εκτίθεται σε αυτή το ευαίσθητο δέρμα της κοιλιάς.

Δείτε ακόμη …