Πόση σημασία έχει για το σκύλο σας, όταν ακούει τη μαγική λέξη «βόλτα»; Πώς νιώθει; Πως αισθάνεται; Οι κινήσεις, ο ενθουσιασμός του, το τρελό κούνημα της ουράς του, έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι η βόλτα για το σκύλο μας, δεν είναι απλά μια συνήθεια, είναι μια από τις βασικότερες ανάγκες του.

Η ψυχολογία των σκύλων μας, όσο και κάθε ζωντανού οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Μην αμελείτε λοιπόν να βγάζετε το σκυλάκι σας τακτικές βόλτες,  τρεις φορές την ημέρα είναι αρκετές, ώστε ο σκύλος σας να είναι ικανοποιημένος και ήρεμος.

Η βόλτα δεν είναι αγγαρεία. Ωφελείται από αυτή τόσο ο σκύλος όσο και ο ιδιοκτήτης του. Ας δούμε πως.

Αρχικά ο σκύλος μας έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα, του δίνεται η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί με τον έξω κόσμο, να παίξει, αυξάνοντας τις κινητικές του ικανότητες, να αποβάλει μεγάλη ενέργεια, να μην έχει φοβίες και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Σε μια βόλτα πρωταρχικός στόχος μας είναι η άσκηση του σώματος, αλλά και του μυαλού του. Θα του διδάξετε την υπακοή, ώστε να το προφυλάξετε από κινδύνους. Θα το εκπαιδεύσετε.

Ο σκύλος μας είναι μέρος της ζωής μας. Το αγαπάμε και θέλουμε να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Ξεκινώντας τη διαδικασία της βόλτας ο σκύλος διεγείρεται και είναι υπερκινητικός και υπερενθουσιώδης. Κατά τη διάρκεια της βόλτας είναι απαραίτητη  η τοποθέτηση λουριού, ώστε ο σκύλος μας να είναι ασφαλής, αλλά και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει να του μιλάμε συνεχώς, ώστε να γνωρίζει νέα μέρη, νέες μυρωδιές. Πρέπει να είναι ήρεμος και να του μάθουμε ότι η βόλτα δεν είναι απλά για να βγαίνουν, να μυρίζουν και να λερώνουν τα πάντα. Υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρούνται. Αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να το μάθει.

Αν η δική σας συμπεριφορά είναι σωστή, τότε και θα είναι και του σκύλου.

Να είστε αυστηροί μαζί του, θέστε κάποιους κανόνες, τους οποίους θέλετε και πρέπει  να τηρούνται.

«Για να χαρεί κανείς ένα σκύλο ολοκληρωτικά δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία απλά να τον εκπαιδεύσει να φέρεται σαν άνθρωπος. Το θέμα είναι να δει θετικά το ενδεχόμενο να γίνει ο ίδιος εν μέρει σκύλος» Edward Hoagland.

Δείτε ακόμη …